40 Jaar Jeugdzorg

Archief

Berichten

  • 40 jaar ‘Blijf’

    In de Volkskrant van 14 oktober staat een artikel over ‘Blijf-van-mijn-lijfhuis 40 jaar’ met een wat zure tekst over het ontstaan van het eerste Blijf-huis aan de Omval (de Volkskrant spreekt van Omwal) in Amsterdam. Volgens het artikel was het maar een raar dogmatisch zootje toen. “De bewoners, vrouwen die hun handtastelijke man waren ontvlucht, dreven in permanent onderling overleg een ongestructureerd huishouden. Ze namen zelf de telefoon op en ze haalden lotgenoten af van het station of bij een naburige bushalte”  lees ik in het artikel. Niks mis mee, zou ik zeggen. De verdediging van de oprichtsters komt van de directeur van de huidige ‘Blijf Groep’, die verklaart mild te oordelen over het dogmatisme van de vrouwen van het eerste uur. Wat meer aandacht en waardering voor het baanbrekende van het initiatief om in de jaren zeventig (!) een Blijf-huis op te richten ontbreekt. Ik vind dat er te veel met de ogen van nu naar het verleden wordt gekeken. Ik zal het daar met het beschrijven van 40 jaar jeugdzorg nog moeilijk mee krijgen. Want hoe beschrijf je – met de kennis van heden – het verleden zonder de verdiensten van toen uit het oog te verliezen?
  • Voor de jeugd dag

    Op 27 oktober bezocht ik de ‘Voor de jeugd dag’ in de Westergasfabriek in Amsterdam. Ergens aan het eind van het boek moet ik immers de verbinding met de nieuwe Jeugdwet leggen en een bezoekje aan deze dag was een goede manier om – naast alle berichten, die ik op de computer lees – op de hoogte te blijven van de huidige stand van zaken. Het was een geslaagde dag voor mij. Verrassend vond ik, dat het Jeugdwelzijnsberaad dat ik uit de jaren zeventig ken, nog steeds blijkt te bestaan. Lex Janssen heeft me bijgepraat over de geschiedenis en me de namen van een aantal personen gegeven, die me meer kunnen vertellen.
  • Daar is ie dan eindelijk!

    Eindelijk is het zo ver. Van harte welkom op mijn website! Iedereen, die op mijn afscheid was of met wie ik de afgelopen maanden heb gesproken, heeft een mailtje van mij gehad. Ik ben natuurlijk ontzettend benieuwd naar jullie reacties. Ik hoop dat jullie niet alleen van mijn reilen en zeilen op de hoogte willen blijven, maar ook actief aan het tot stand komen van 40 jaar jeugdzorg willen meewerken.